Blockchain Nedir ?

Blockchain şu anda teknolojideki en büyük terimlerden biridir. Peki, Blockchain nedir? Blockchain teknolojisinin bilinen ilk büyük uygulaması, 2009 yılında bütün dünya tarafından büyük ilgi uyandıran ve piyasaya sürülen Bitcoin’di. Bitcoin bir şifreleme para birimidir ve blockchain, bunun temelini oluşturan teknolojidir. Bu şifreleme para birimi, bir blockchain üzerinde çalışan dijital bir jeton anlamına gelir.
Blockchain teknolojisinin Bitcoin ile beraber nasıl bir çalışma prensibi olduğunu anlamak, teknolojinin diğer birçok gerçek dünya kullanım durumuna nasıl aktarılabileceğini görmemizi sağlayacaktır. Bitcoin gizemli bir kişi olan Satoshi Nakamoto tarafından piyasaya duyurulmuştu. Kimse Nakamoto’nun kimliğini bilmiyordu, ancak kendi sistemlerini ”Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi ” olarak tanımlıyordu.
Bitcoin Blockchain
Bitcoin’in arkasındaki blok zincir, gerçekleşen her işlemin halka açık bir defteridir. Geriye dönük olarak değiştirilemez veya hacklenemez. Teknolojinin önde gelen adamları, blockchain sisteminin bitcoin işlemlerini var olan sistemlerden daha güvenli ve daha güçlü yaptığını ifade etmektedirler.
Blockchain Sistemi Nasıl Çalışıyor ?
Bitcoin blok zinciri “merkezi olmayan’’ bir sistem tarafından çalışmaktadır. Yani otoriter bir merkez tarafından yönetim yetkisi bulunmamaktadır. Geleneksel para birimleri merkez bankaları tarafından verilirken, Bitcoin’in merkezi bir yetkisi yoktur. Bunun yerine, bitcoin blok zinciri madenciler olarak bilinen bir insan ağı tarafından sağlanır.
Örneğin, birçok insanın Bitcoin işlemi yaptığını baz alarak her işlem için “özel anahtar” olan bir cüzdan bulunur. Bu dijital bir imzadır ve işlemin cüzdanın sahibinden geldiğine dair matematiksel kanıt sağlar.
Şimdi tüm dünyada çok fazla işlem gerçekleştiğini hayal edin. Bu bireysel işlemler, sıkı şifreleme kuralları tarafından düzenlenen bir blokta gruplandırılmıştır. Blok, yüksek güçte çalışan bilgisayarlardan ve çalışan insanlardan oluşan bitcoin ağına gönderilir. Bu işlemler için çalışan bilgisayarlar karmaşık olarak tasarlanmış matematiksel bulmacaları çözmeye çalışarak işlemleri doğrulamak için bir yarış içine girerler.
Ayrıca, Blockchain’in avantajlarından biri siber saldırıya karşı güvenilir olmasıdır. Zincir üzerine eklenen her blok, önceki bloğa daha zor ve şifreli bir referans taşır.
Bu referans, aşağıdaki bloğu ağa ve zincire getirmek için çözülmesi gereken matematiksel problemin bir parçasıdır. Bulmacanın çözülmesinin bir kısmı “nonce” olarak adlandırılan rasgele sayıların çalışılmasını içerir. Nonce, işlem büyüklüğü gibi diğer verilerle birlikte, karma adı verilen dijital bir parmak izi oluşturur. Bu şifreler yapılan işlemleri böylece güvenli hale getirir.
Her karma benzersizdir ve belirli şifreleme koşullarına uymalıdır. İşlem sona erince bir blok tamamlanır ve zincire eklenir. Buna müdahale etmek için, yarım milyonun üzerinde olan daha önceki her bir blok, kriptografik bulmacaların yeniden çıkarılmasını gerektirir bu yüzden çözülmesi imkansızdır.
Follow @https://twitter.com/itakademi