Docker Nedir ?

Son beş yıldır BT (Bilgi Teknolojisi) sektörünü takip ediyorsanız, büyük olasılıkla konteyner yazılım platformu olan Docker‘ı duymuşsunuzdur. Docker ve konteynerler, yazılım geliştirme ve sunmada devrim yaratan yeni bir yazılım çalıştırma yöntemidir.
Docker, yazılım geliştiriciler ve sistemciler için geliştirilen açık kaynaklı bir sanallaştırma platformudur. Geliştirme ekiplerinin her yerde uygulamalar oluşturmasını, yönetmesini ve güvenliğini sağlayan yeni bir teknolojidir. Docker’ın ne olduğunu, konteynerlerin ne olduğunu açıklamadan bu teknolojiyi kavramak mümkün değildir, bu yüzden konteynerlerin hızlı bir açıklamasına ve nasıl çalıştıklarına bakalım.
Konteyner, diğer işlemlerden izole edilen özel bir işlem türüdür. Konteynerlere, başka hiçbir işlemin erişemediği kaynaklar atanır ve kendilerine açıkça atanmamış hiçbir kaynağa erişemezler.
Kapsayıcı olmayan işlemler, işletim sisteminden diskteki herhangi bir dosyaya veya herhangi bir ağ soketine erişmesini isteyebilir.
Konteynerler geniş çapta mevcut oluncaya kadar, bir süreci kendi kaynaklarına izole etmenin güvenilir, garantili bir yolu yoktu. Düzgün işleyen bir konteynerin, kendisine açıkça atanmamış kaynaklara dokunmak için “sandbox” kaynağının dışına kesinlikle ulaşması mümkün değildir.
Örneğin, aynı bilgisayarda çalışan iki konteyner, birbirinden kilometrelerce uzakta olan tamamen farklı iki bilgisayarda olabilir. Birbirlerinden tamamen ve etkili bir şekilde izole edilmişlerdir.
Bu izolasyonun birçok avantajı vardır:
- İki kapsayıcı işlem aynı bilgisayarda yan yana çalışabilir, ancak birbirleriyle çakışmazlar.
- Açıkça yapılandırılmadıkça, birbirlerinin verilerine erişemezler.
- İki farklı uygulama, aynı donanımdaki konteyneri, işlemlerinin ve verilerinin güvende olduğundan emin olarak çalıştırabilir.
Nerede Kullanılır ?
Paylaşılan donanım daha az donanım demektir. Bir şirketin uygulamaları çalıştırmak için binlerce sunucuya ihtiyacı olduğu günler geride kaldı. Bu donanım farklı iş birimleri veya tamamen farklı kurumsal müşteriler arasında paylaşılabilir. Sonuç, hem özel hem de kamu merkezleri için devasa yeni ölçek ekonomileridir.
Docker konteynerleri öncelikle geliştiriciler ve sistem yöneticileri tarafından kullanılır. Çünkü sonunda çalışması gereken ortam konusunda endişelenmek yerine tüm odağın kodu yazmaya odaklanabileceği anlamına gelir. Docker konteynerlerinde çalışacak şekilde tasarlanan ve kendi projeleri için kullanabilecekleri çok sayıda program vardır.
Sistem yöneticileri için, liman işleyicilerinin sanal makinelere kıyasla daha az yer kaplayan ve daha düşük ek yükü, uygulama dağıtımı için gereken sistem sayısının genellikle azaltılabileceği anlamına gelir. Taşınabilirliği ve kurulum kolaylığı süreci çok daha az zahmetli hale getirir ve yöneticilerin bireysel bileşenleri ve VM’leri (Sanal Makineleri) kurmak için zaman kaybını önlemesine yardımcı olur.
Follow @https://twitter.com/itakademi