Flutter Nedir ?

Flutter, aynı kod tabanından yerel görünümlü Android ve iOS uygulamaları oluşturmak için kullanılabilecek ücretsiz, açık kaynaklı bir mobil yazılım geliştirme kiti’dir. Bir süre beta sürümünde olan Flutter 1.0, Aralık 2018’de resmi olarak teknoloji sektörüne giriş yapmıştır.
Modern ve reaktif bir çerçeve kullanarak tek bir kod tabanından Android ve iOS uygulamaları oluşturmayı amaçlayan bir çapraz platform aracıdır. Flutter uygulamaları basit bir nesne yönelimli programlama dili olan Dart kullanılarak oluşturulmuştur.
Flutter’ın temeli widgetlar etrafında dönmektedir. Flutter, OEM widget’larını kullanmaz ancak Android veya iOS uygulamalarına (Cupertino) özgü görünen hazır widget’ları sağlar. Özel widget oluşturmak da mümkündür.
Popülerlik açısından, Flutter son zamanlarda iyi bir ilerleme kaydetmektedir. Flutter, Haziran 2018’de yayınlanan 1.0 numaralı sürümünün önizlemesi ile GitHub’a kadar dayanan ilk 100 yazılım deposuna ulaşarak sıralamada yükseldi ve şu anda ilk 30’da yer alıyor.
Flutter’ın Avantajları Nelerdir ?
Diğer platformlarla herhangi bir karşılaştırma yapmadan, Flutter’ı tercih etmenize neden olabilecek bazı özellik ve niteliklerin bir listesi sizlere sunacağız.
- Yüksek verimlilik
Flutter platformlar arası olduğundan, iOS ve Android uygulamanız için aynı kod tabanını kullanabilirsiniz. Bu sizi hem zaman açısından hem de kaynaklar açısından koruyabilir.
- Harika performans
Dart, yerel kodda derlenir ve Flutter’ın kendisine sahip olduğu gibi OEM araçlarının erişimine gerek duymaz. Bu uygulama ve platform arasında daha az aracılı iletişim demektir. Flutter, JavaScript köprüsü gerektirmeden reaktif görünümler sağlayan tek mobil yazılım geliştirme kiti’dir. Tüm bunlar hızlı uygulama başlatma sürelerine ve daha az performans sorununa katkıda bulunmaktadır.
- Hızlı ve basit geliştirme
Flutter’ın en çok övülen özelliklerinden biri, kodda yapılan değişiklikleri emülatör, simülatör ve donanımda anında görüntülemenizi sağlayan hızlı yeniden yüklemedir. Bir saniyeden daha az bir sürede, uygulama yeniden başlatmaya gerek kalmadan uygulama çalışırken değişen kod yeniden yüklenir. Bu, yalnızca kullanıcı ara yüzü oluşturmak veya özellikler eklemek için değil, aynı zamanda hata onarımı için de harikadır. Basitlik söz konusu olduğunda, Flutter, belgelerinde Flutter ile programlamanın kolay olduğunu iddia ediyor.
- Uyumluluk
Widget öğeleri uygulamanın bir parçası olduğundan ve platformun bir parçası olmadığından, farklı işletim sistemi sürümlerinde daha az uyumluluk sorunu yaşarsınız. Bu da test için harcanan daha az zaman demektir.
- Açık kaynak
Hem Flutter hem de Dart açık kaynaklıdır ve karşılaşabileceğiniz tüm sorunlara yardımcı olmak için kapsamlı belgeler ve topluluk desteği kullanmaktadır.
Follow @https://twitter.com/itakademi