Teknoloji

IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?

Reklam

Nesnelerin İnterneti veya IoT, şu anda internete bağlı olan veri alan ve paylaşan yani veri akışı gerçekleştiren dünyadaki milyarlarca fiziksel cihazı ifade eder. Ucuz işlemciler ve kablosuz ağlar sayesinde, uçaktan arabaya kadar her şeyi IoT’nin bir parçası haline getirmek mümkündür. Bu teknoloji, cihazlara dijital bir yapay zeka niteliği katıyor ve bu sayede insan gücü gerektirmeksizin gerçek zamanlı veri iletişimini mümkün kılıyor. Bundan dolayı, dijital ve fiziksel dünyaları etkin bir şekilde birleştiriyor.

IoT (Nesnelerin İnterneti) Cihazının Bir Örneği Nedir?

İnternet erişimi olan ve veri alış-verişi gerçekleştirebilen hemen hemen her fiziksel nesne bir IoT(Nesnelerin İnterneti) cihazına dönüştürülebilir.

Bir akıllı telefon uygulaması kullanılarak açılabilen bir ampul, ofisinizde veya bağlı bir sokak lambasında bir hareket sensörü veya akıllı bir termostat gibi herhangi bir şey IoT cihazıdır. Bir IoT cihazı, bir çocuk oyuncağı kadar basit ya da sürücüsüz bir kamyon kadar teknik olabilir ya da verimli bir şekilde çalıştığından emin olmak için verileri toplayan ve ileten binlerce sensör ile donatılmış olan bir jet motoru kadar karmaşık bir sistem olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Go (Golang) Programlama Dili Nedir ?

IoT terimi genel olarak internet bağlantısına sahip olması genellikle beklenmeyen ve ağ ile insan eyleminden bağımsız olarak iletişim kurabilen cihazlar için kullanılır. Bu nedenle, bir bilgisayar genel olarak IoT cihazı olarak kabul edilmez ve hiçbiri akıllı telefon değildir. Bununla birlikte, bir akıllı saat veya spor bandı veya başka bir giyilebilir cihaz, IoT cihazı olarak sayılabilir.

IoT (Nesnelerin İnterneti)’nin Tarihi Nedir ?

Temel nesnelere algılayıcı ve veri akışı sağlayacısı ekleme fikri 1980’lerde ve 1990’larda (ve belki de daha önceleri) planlanmaktaydı. Fakat teknolojinin henüz günümüz kadar gelişmemiş olması bu durumun ertelenmesine neden oldu.

Kablosuz iletişim kurma kabiliyetine sahip olan düşük güçlü yongalar olan RFID etiketlerinin teknolojik açıdan kabul görmesi, bu sorunların büyük bir bölümünü çözdü ve geniş bantlı internet, hücresel ve kablosuz ağların aktif şekilde kullanılabilme potansiyelini arttırdı. Bu durum, IoT’nin ölçeklendirilmesi için yapılması gereken bir hamleydi.

Reklam

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu