Teknoloji

Yapay Zeka Nedir ?

Reklam

Yapay Zeka akıllı makinelerin gelişimini vurgulayan, insanlar gibi düşünen ve çalışan bilgisayar bilimlerinin dalıdır. Örneğin, konuşmayı tanıma, problem çözme, öğrenme ve planlama gibi.

Günümüzde Yapay zeka, teknoloji ve iş çevrelerinde geniş çapta tartışılan çok popüler bir konudur. Pek çok uzman ve endüstri analisti, Yapay zeka veya makine öğreniminin geleceğin tam da kendisi olduğunu savunuyor.

Teknolojideki ilerlemeyle, zaten bir şekilde yapay zeka’ya bağlıyız. Siri, Watson veya Alexa buna örnek olarak verilebilir. Teknoloji şu an başlangıç aşamasında ve gittikçe daha fazla şirket, yakın gelecekte yapay zeka ürünlerinde ve uygulamalarında güçlü bir büyüme olduğunu belirten makine öğrenimine kaynak yatırımı yapıyor. Peki, makine öğrenimi nedir?

Makine Öğrenimi (Machine Learning) Nedir?

Makine öğrenimi, sistemlere açıkça programlanmadan, deneyimlerden otomatik olarak öğrenme ve gelişme becerisi sağlayan sistemlere sahip bir yapay zeka uygulamasıdır. Makine öğrenimi, verilere erişebilen ve kendileri için öğrendiklerini kullanabilen bilgisayar programlarının geliştirilmesine odaklanır.

Öğrenme süreci, verilerdeki kalıpları aramak ve sağladığımız sonuçlara dayanarak gelecekte daha mantıklı ve iyi kararlar almak için doğrudan deneyim veya talimat gibi verilerle başlar. Birincil amaç, bilgisayarların insan müdahalesi veya yardım olmadan otomatik olarak öğrenmesini sağlamak ve eylemleri buna göre ayarlamaktır.

Bazı makine öğrenme yöntemleri;

  • Denetimli makine öğrenme algoritmaları
  • Denetimsiz makine öğrenme algoritmaları
  • Yarı denetimli makine öğrenme algoritmaları
  • Güçlendirme makinesi öğrenme algoritmaları

İlginizi Çekebilir:  IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?

Derin Öğrenme (Deep Learning) Nedir ?

Derin öğrenme, insan beyninin veri işleme ve karar vermede kullanmak için modeller oluşturmadaki çalışmalarını taklit eden bir yapay zeka işlevidir. Derin öğrenme, yapay zeka’nın yapılandırılmamış verilerden denetlenemeyen ağlara sahip bir makine öğrenimi alt kümesidir. Derin sinir öğrenimi veya derin sinir ağı olarak da bilinir.

Derin öğrenme, tüm çağlarda ve dünyanın her bölgesinden veri patlamasına yol açan dijital çağla gelişmiştir. Basit veri olarak bilinen bu veriler, diğerlerinin yanı sıra sosyal medya, internet arama motorları, e-ticaret platformları ve çevrimiçi sinemalar gibi kaynaklardan alınmıştır. Bu devasa veri miktarına kolayca erişilebilir ve bulut bilişim gibi ‘‘Fintech’’ uygulamaları ile paylaşılabilir.

Bununla birlikte, normal olarak yapılandırılmamış veriler o kadar geniştir ki, insanların onu kavrayabilmesi ve ilgili bilgileri çıkarması onlarca yıl alabilir. Şirketler, bu bilgi hazinesinin çözülmesinden kaynaklanabilecek ve otomatik destek için yapay zeka sistemlerine giderek daha fazla adapte olabilen inanılmaz potansiyeli görmektedirler.

Reklam

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu